Geschiedenis

Karel V

Een 14e-eeuws klooster in het centrum van Utrecht. Grand Hotel Karel V was ooit de thuisbasis van middeleeuwse ridders, priesters en keizers. Vandaag is het een van de meest verrassende schuilplaatsen van de stad. Stap binnen in een monument dat is omgeven door een opvallende binnentuin. Dwaal door het erfgoed, kom tot rust in de spa en verwen uzelf met sprankelende gastronomie aan de voet van de Domtoren. Ontdek de verhalen van een iconisch toevluchtsoord, verscholen op een stedelijk landgoed met meer dan 650 jaar geschiedenis.

Van een klooster en een militair hospitaal naar Grand Hotel Karel V

Teruggetrokken uit het stadsleven, de Dom waakt en de muur beschermt. Het zoete geluid van de straat ebt weg in de verte. Hoeveel voetstappen zouden hier geweest zijn? Grand Hotel Karel V heeft een rijke geschiedenis. Wandelen door de imposante kloostergang, dineren waar ooit de ridders aten, borrelen op de oude graanzolder, een belangrijk contract tekenen in het torentje, genieten van een barbecue in de Officierstuin of vergaderen in de voormalige slaapzaal van de monniken. De geschiedenis is overal.

karel v

Het hotel dankt zijn naam aan keizer Karel V, een van de prominente gasten die hier verbleef met zijn zuster Maria van Hongarije. In 1546 bezochten zij de vergadering van de Orde van het Gulden Vlies, die haar kapittelvergadering hield in de “Balije van Utrecht”, zoals het klooster oorspronkelijk heette. Het was op het hoogtepunt van zijn roem: Karel V regeerde over het grootste Europese rijk ooit. Zijn motto was “Plus Oultre” of “Voortdurend”. Karel V was grenzeloos ambitieus, en hij wilde dat in zijn rijk “de zon nooit onder zou gaan”.

het Duitse huis

Meer dan 670 jaar geleden, in 1348, gaf de Ridderlijke Duitse Orde opdracht tot de bouw van dit klooster. In de volksmond werd de Balije van Utrecht al snel Het Duitse Huis genoemd. Het werd bewoond door ridders en priesters die de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid hadden afgelegd. Het Duitse Huis werd het vertrekpunt voor de kruisvaarders die naar het oosten trokken om ‘de heidenen’ tot geloof te brengen. Daarnaast diende het klooster, met goede voorzieningen voor die tijd, ook als ontvangstcentrum voor hooggeplaatste koningen en edelen. Zo bood het huis in 1713 onderdak aan een Spaanse minister, de graaf van Osasuna en zijn gevolg, tijdens de onderhandelingen over de Vrede van Utrecht.

militair hospitaal

In 1807 kocht koning Lodewijk Napoleon het Duitse Huis van de Ridderlijke Duitse Orde voor 50.000 florijnen. Hij wilde hier een militair hospitaal vestigen, wat uiteindelijk in 1823 na de Franse bezetting door koning Willem I van Oranje werd gerealiseerd. Tot 1990 deed het landgoed dienst als Militair Hospitaal. Daarna werd het slecht onderhouden gebouw een paar jaar gekraakt.

renovatie nationaal monument

In 1992 werd begonnen met de renovatie van het complex, dat sindsdien is uitgeroepen tot nationaal monument. Er werden overblijfselen gevonden van een schoorsteenmantel met het wapenschild van Karel V: de tweekoppige adelaar, uitgehouwen in zandsteen. Deze is nu te bewonderen in het Restaurant Karel 5.

Het restauratieteam heeft zoveel mogelijk getracht de authentieke functies van de ruimtes te behouden. De zalen van het voormalige militaire hospitaal zijn omgebouwd tot hotelkamers en suites in classicistische stijl (Napoleontische vleugel). In 2008 werd de tuinvleugel gerestaureerd en omgedoopt tot Romeinse vleugel. Archeologen stuitten op de overblijfselen van een Romeinse begraafplaats uit de periode 40 v.Chr. – 275 NA CHRISTUS. Mogelijk liggen hier de bouwers van het Castellum Trajectum begraven, het fort dat onder het Domplein ligt! De Romeinse vleugel herbergt nu 49 moderne hotelkamers en suites en een luxueus wellness- en fitnesscentrum. In het hele hotel zijn sporen van het verleden terug te vinden in archeologische vondsten, tentoonstellingen, archieffoto’s en historische tekeningen.