Van klooster via militair hospitaal naar Grand Hotel Karel V
Onttrokken aan het stadse leven. De Dom waakt, de muur beschermt. Het zoete rumoer van de straat ebt in de verte weg. Hoeveel voetstappen zouden hier liggen? Grand Hotel Karel V kent een rijke historie. Lopen door de imposante kloostergang, dineren waar de ridders ooit zwijgzaam aten, borrelen op de oude graanzolder, een belangrijk contract ondertekenen in de kluistoren, een barbecue in de Officierstuin of een presentatie in de voormalige slaapzaal van de monniken… de geschiedenis is hier overal voelbaar.
Karel V
Het hotel dankt zijn naam aan keizer Karel V, een van de prominente gasten die met zijn zus Maria van Hongarije hier logeerde. Zij bezochten in 1546 de vergadering van de Orde van het Gulden Vlies die haar kapittelvergadering hield in de “Balije van Utrecht”, zoals het klooster van oorsprong heette. Het was op het toppunt van zijn roem: Karel V regeerde over het grootste Europese rijk ooit. Zijn motto was “Plus Oultre” oftwel “Steeds Verder”. Karel V was grenzeloos ambitieus en hij wilde dat in zijn rijk ‘de zon nooit onder zou gaan’.
Het Duitse Huis
Ruim 670 jaar geleden, in 1348, gaf de Ridderlijke Duitse Orde opdracht tot de bouw van dit klooster. In de volksmond werd de Balije van Utrecht al snel Het Duitse Huis genoemd. Het werd bewoond door ridders en priesters die de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid hadden afgelegd. Het Duitse Huis werd vertrekpunt voor de kruisridders die naar het oosten trokken om ‘de heidenen’ tot geloof te brengen. Daarnaast diende het klooster, met voor die tijd goede voorzieningen, ook als ontvangstcentrum voor hooggeplaatsten, koningen en edelen. Zo bood het Huis in 1713 onderdak aan een Spaanse gezant, de graaf van Ossasuna en zijn gevolg, tijdens de onderhandelingen voor de Vrede van Utrecht.