duurzaamheid

Karel V – bewust betrokken

Onze unieke locatie, onze gasten, onze medewerkers en de kwaliteit van onze producten vormen te allen tijde het middelpunt. Wij zijn ervan overtuigd dat wij een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van mensen en de omgeving waarin wij leven.

Monumentenbeheer

Grand Hotel Karel V is gevestigd in een rijksmonument met een indrukwekkende geschiedenis. De realisatie van dit hotel is het resultaat van een opvallende restauratie van de voormalige Landcommanderij van de Ridderlijke Duitse Orde. Dit monumentale landgoed, vroeger beter bekend als het Duitse Huis, dateert uit de veertiende eeuw en is in gebruik geweest als klooster en militair hospitaal. De gebouwen zijn in hun oude glorie hersteld. Interessante historische details en archeologische vondsten zijn overal zichtbaar gehouden.

Dankbare ziekenhuisstudenten uit Japan hebben bij hun vertrek exotische bomen gedoneerd. In onze tuin staan unieke bomen zoals een oude Japanse walnotenboom en een Oosterse plataan van meer dan drie eeuwen oud. In samenwerking met specialisten staan wij garant voor een optimale verzorging en dus behoud van de monumentale bomen. Ons respect voor dit historisch erfgoed en onze ambitie om dit monument via de hotelexploitatie financieel in stand te houden, maken onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen tastbaar.

hoogwaardig product

Of het nu gaat om onze 5* hotelkamers met al hun allure, onze Brasserie Goeie Louisa, Restaurant Karel 5 of onze banketzalen, wij streven op alle onderdelen naar een kwalitatief hoogstaand product. In onze zoektocht naar de beste ingrediënten voor deze doelstellingen staat één ding vast: alleen het allerbeste is goed genoeg. En vaak is dat te vinden in de nabije omgeving. We kopen eerlijke producten van lokale en regionale leveranciers die duurzaamheid in hun bedrijfsfilosofie hebben opgenomen. Echte boerenproducten en verse vis waarbij we de viswijzer en de seizoenen niet uit het oog verliezen. Wij vinden dat de horeca een voorbeeldfunctie heeft om de gast bewuster en verantwoorder te laten consumeren en genieten.

Groentetuin maarschalkerweerd

Restaurant Karel 5 onderhoudt een nauwe samenwerking met Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. Deze biologische moestuin probeert oude groenterassen culinair te behouden en een uniek stukje cultuurlandschap, Kromme Rijn in Utrecht-Oost, in stand te houden. Daarnaast is het een uniek project dat mensen met een minderbedeelde achtergrond, integratiemogelijkheden biedt op de arbeidsmarkt. Jongeren met een arbeidsbeperking krijgen de kans om via leertrajecten te re-integreren in de maatschappij. Onze Chef de Cuisine Leon Mazairac bestelt wekelijks verse groenten voor zowel Brasserie Goeie Louisa als Restaurant Karel 5.

maatschappelijk betrokken

Grand Hotel Karel V streeft ernaar een betrouwbaar en loyaal bedrijf te zijn. Kwaliteit, netheid, veiligheid en groei van de directe omgeving staan dan ook hoog in het vaandel. Wij participeren in diverse samenwerkingsverbanden op lokaal, regionaal en landelijk (bestuurlijk) niveau. Als cultuurstad in Nederland stellen wij ons hotel beschikbaar voor diverse culturele evenementen zoals tentoonstellingen, buurtfeesten en Het Huis van de Poëzie.

duurzaamheid

Ons monumentale pand beperkt ons in het streven naar maximale energiebesparing, maar we maken optimale keuzes in apparatuur en energiebeheer. Ons servies en glaswerk wordt gereinigd met 100% “groene” afwasmiddelen en ook onze schoonmaakdienst werkt met “groene” producten. Verder doen we aan maximale afvalscheiding met een tijdelijke opslag zonder hinder voor onze omgeving.